Als we hier met de volledige u19 selectie hadden gespeeld, was de top-4 een mogelijkheid geweest

Jacques Schagen van Leeuwen eindverantwoordelijk voor Roda '46 u19: ,, Als we hier met de volledige u19 selectie hadden gespeeld, was de top-4 een mogelijkheid geweest"

Tijdens een groot internationaal toernooi hoop je als vlaggenschip van de organiserende vereniging op een leuk resultaat tegen de profteams. Op zaterdag viel dat voor onze u19 echter bitter tegen. De ploeg eindigde laatste in een poule met Odense, Teplice en FC Twente. Trainer Jacques Schagen van Leeuwen was niet verrast. ,,We speelden zaterdag met een geïmproviseerde groep, waarbij een aantal u19.3-spelers meededen en zelfs een aantal senioren. Dat is vervelend, maar daar kunnen we weinig aan doen".

Het schamele puntje dat het uithangbord van onze jeugdopleiding haalde tijdens de eerste dag van het Internationale Jeugdtoernooi was teleurstellend, maar dus niet onverwacht. ,,We waren eigenlijk vooral bezig met het hebben van voldoende spelers. Dat is verre van ideaal," zegt Jacques Schagen van Leeuwen, die na de overgang van trainer Willem Romp naar de zaterdag 1 de leiding heeft tijdens het toernooi. De 29-jarige Schagen van Leeuwen begon het voetbaljaar 2016-2017 als assistent van Romp, maar heeft de laatste wedstrijden van de competitie als hoofdtrainer gedraaid. ,, We hebben een week of 5 á 6 geleden besloten dat Willem de overstap zou maken naar de zaterdag 1 omdat het daar absoluut niet lekker liep. Dat wilden we niet half/half doen, dus Willem is definitief overgegaan. Zodoende draai ik ook het toernooi als hoofdtrainer, ook omdat het eerste nog in de nacompetitie zit".

Schagen van Leeuwen is afkomstig uit Houten en heeft daar jarenlang in het eerste elftal gespeeld. Problemen met zijn knie zorgden er echter voor dat de Houtenaar moest stoppen met selectievoetbal. Inmiddels bouwt hij hard aan een trainerscarrière. Tijdens het halen van de benodigde diploma's daarvoor, kwam hij bij Roda '46 terecht. ,,Ik kende Willem en had een stage nodig voor mijn TC2, dat heb ik dus dit jaar hier gedaan als assistent bij de o19-1". Het einde van het seizoen liep echter anders dan vooraf verwacht ,,Je merkt dat de fitheid in de groep minder is, omdat er de laatste weken minder getraind is. Veel jongens deden al met de zaterdag mee. Door de nacompetitie tegen degradatie van de zaterdag 1 zijn er sowieso al drie u19-1 spelers vervroegd overgegaan naar dat team. Tijdens deze nacompetitiefase (zaterdag speelde de zaterdag 1 uit tegen CSW) zijn er nog vier of vijf met het eerste meegegaan," geeft Schagen van Leeuwen aan.

20170605 Item 02-1
Zaterdag speelde de u19 van Roda met een aantal spelers uit de u19-3 en zelfs met een aantal jonge senioren. Met dat samengeraapte team was het vooral tegenhouden tegen de uitstekende tegenstand. Vind de trainer dat niet heel pijnlijk? ,, Het is jammer dat het zo loopt, maar de laatste competitiewedstrijd bij de u19 gingen ook al op deze manier. Wij doen het toch puur voor het eerste elftal. We hopen dus echt dat het eerste erin blijft. Dat zou voor ons ook een succes zijn vanwege de bijdrage die onze jongens hebben geleverd".

Tijdens de tweede dag van het toernooi krijgt Schagen van Leeuwen wel de beschikking over een aantal spelers die zaterdag met de zaterdag 1 niet veel hebben gespeeld. Toch betekent dit niet dat er vandaag een grote groep staat. ,,Het is belangrijk de jongens die zaterdag weer met het eerste mee gaan doen fit te houden. Bovendien konden de u19.3 jongens vandaag niet". De Houtenaar probeert positief te kijken naar de maandag. ,,We willen er vandaag het maximale uithalen. Voor de jongens is dit toernooi een gave afsluiter. Ik hoop dat ze zichzelf nog kunnen belonen".

Het hoogst haalbare is voor Roda '46 u19 nu een 5e plaats. Om te beginnen moet er dan afgerekend worden met Zeeburgia. ,,Ik verwacht zeker dat we meekunnen en tegenstand kunnen bieden aan Zeeburgia. We moeten voor de drie punten kunnen spelen," spreekt de trainer zijn verwachting uit. Hij is er zich echter van bewust dat de tweede wedstrijd van de dag lastiger wordt. ,,Met name op conditioneel vlak zullen we moeten proberen te overleven. De tweede wedstrijd wordt dus helemaal lastig. Tegen Zeeburgia willen we een in ieder geval een goed resultaat zien".

Het had allemaal heel anders kunnen zijn als de zaterdag zich veilig had gespeeld, zegt Schagen van Leeuwen. ,,Dan hadden we voor dit toernooi een hele goede groep gehad. Ik heb de tegenstand hier wel goed bekeken en als we met een vaste kern hadden kunnen spelen, hadden we echt goed kunnen meedoen en was een top-4 een mogelijkheid geweest". Dat de gemankeerde ploeg dat nu niet kan tonen vind Schagen van Leeuwen vooral vervelend voor de mensen die dit toernooi maken tot wat hij is. ,,Voor ons is het niet anders, maar voor de uitstekende organisatie en de vele vrijwilligers die hier rondlopen is het eigenlijk jammer dat we niet met de volledige echte u19-1 kunnen meedoen".

Door de omstandigheden werd Schagen van Leeuwen prompt hoofdtrainer van de u19-1 aan het einde van het seizoen. Na een leerjaar bij Roda '46 is een terugkeer bij Houten voor hem een logische stap. ,,Houten heeft mijn trainersdiploma betaald, dus ik heb de afspraak staan dat ik daar volgend jaar in ieder geval nog een jaar trainer ben. Ik ga de u19 en u23 daar doen". Na een jaar bij onze vereniging heeft de oefenmeester in opleiding een beeld gekregen van Roda '46. ,,Roda is een mooie, grote vereniging. Tussen de zaterdag en zondag zit nog wel wat verschil. Zoals ik het van buitenaf heb meegemaakt heb ik het idee dat de clubmensen nog wat meer op zondag aanwezig zijn en dat de zaterdag daarin nog wat moet groeien. Het is denk ik heel belangrijk dat we beginnen met een zaterdag 2 volgend jaar. Dat is voor de kwaliteit en grote van de jeugdopleiding noodzakelijk om je jongens te behouden. Je wilt toch opleiden voor je eigen eerste elftal en niet voor de regio. Hopelijk gaat dat de komende jaren lukken".


Tekst: Marc Mispelblom
Foto: Marit den Haak

Toernooimagazine


Klik hier voor de PDF versie