Winnende spelers Sparta u17: ,,In de catacombe hebben we het clublied staan zingen, daar ging het wel los hoor!”

Het Internationaal Jeugdtoernooi van de u17 zit erop. De junioren van Sparta nemen de grootste trofee mee terug naar Rotterdam. Een grote triomf voor de pupillen van trainer Demis Xanthopoulos, die aan het einde van het seizoen vertrekt. Twee van zijn winnende pupillen zijn Darwin Heuvelman en Jason Noslin. ,,Onze coach gaat weg en we spelen maar één toernooi, dan is het heel fijn dat je het seizoen zo kunt afsluiten. Dit is ook mooi voor de coach".

De dag begon voor de Rotterdammers met een halve finale tegen Mjällby AIF uit Zweden. Een ploeg waar Feyenoord zaterdag al tegen had gespeeld. Dat kwam handig uit, zegt spits Noslin (17). ,,De coach heeft contact gehad met de trainer van Feyenoord om uit te vinden hoe ze spelen. Het is natuurlijk een buitenlandse club en ze hebben een andere speelstijl, maar we zijn verder gewoon uitgegaan van eigen kracht. Dat is goed uitgepakt. We hebben ruim gewonnen". In de finale kwamen de Spartanen weer tegen Odense u17. Van die Deense ploeg had Sparta de openingswedstrijd met 1-0 gewonnen. Heuvelman (foto rechts) over de finale: ,,Je weet dat de potjes 2x 25 minuten duren. Als je dan snel een goal maakt, kun je de boel achterin dichtzetten en dan heb je een goede kans om te winnen. Uiteindelijk draait het daarom. Helemaal in een finale. Dat is gelukt!"


20170605 Item 03-1     20170605 Item 03-2

Na de met 1-0 gewonnen finale tegen het Deense Odense BK leken de Spartanen niet eens zo heel uitgelaten. ,,We waren direct na afloop natuurlijk ook wel moe. We hebben er toch weer 100 minuten opzitten vandaag. Het is ook een lang seizoen geweest met heel veel wedstrijden," zegt de 16-jarige centrale verdediger Heuvelman daarover. Ploeggenoot Noslin geeft aan dat er wat later zeker wel sprake was van grote uitbundigheid. ,, Ik weet niet of het gefilmd is, maar het ging in de catacomben nog wel los hoor. Daar hebben we het clublied staan zingen. Misschien zie je dat nog wel ergens voorbij komen. Dit is de perfecte afsluiting van ons seizoen".

Van torenhoge verwachtingen voor het toernooi was bij de spelers van Sparta geen sprake. ,,Een paar jongens van ons team zijn met een team hoger mee, dus de verwachtingen waren gemiddeld. Niet direct met het idee dat we voor de eerste plek gingen," geeft Heuvelman toe. Ploeggenoot Noslin (foto onder van de achterkant) bekeek het op zijn eigen manier. ,,Ik wilde het dag voor dag bekijken. Als je in de poule bij de bovenste twee eindigt wil je een 2 dagen later de halve finale en finale winnen natuurlijk. Stap voor stap hebben we het bekeken en uiteindelijk zijn we eerste geworden".

20170605 Item 03-3

De jeugdploeg van Sparta speelde een wisselend seizoen. Na een goed begin met vijf overwinningen op rij, zakte het daarna in elkaar. ,,Er gingen een aantal spelers naar de u19 en wij kregen er een paar bij van de u16, dat is niet makkelijk. Helaas zijn we uiteindelijk niet in de eredivisie gekomen, maar in de eerste divisie," blikt Heuvelman, die afkomstig is van Alphense Boys en bezig is aan zijn tweede jaar bij Sparta, terug. ,,In de tweede seizoenshelft hebben we het goed gedaan vind ik. Daar zijn we uiteindelijk derde geworden," aldus de jonge centrale verdediger die dit toernooi met rugnummer 4 speelde.

Wat, na de glorieuze overwinning op ons Internationaal Jeugdtoernooi nog rest is een huldiging op het Burgemeester Buiningpark. ,,Na de huldiging gaan we lekker naar huis. Dan hebben we twee weekjes vakantie en op 1 juli hebben we het gezamenlijke afscheid van het seizoen met een hapje en een drankje. Ook met de ouders erbij".

Voor Noslin eindigt met dit toernooi ook zijn periode in de jeugdopleiding bij Sparta. Hij heeft er na zijn overstap van amateurclub Alexandria vier jaar opzitten. ,,Als spits word je natuurlijk afgerekend op je goals. Als je er vier maakt in de u14, kunnen ze nog een oogje dichtknijpen, maar op een gegeven moment wordt het wel een mannensport bij de u17 en u19. Het zijn best grote stappen en dan moet je die goals echt maken. Als je daar niet aan voldoet, dan moet je helaas weg," klinkt de jonge spits (rugnummer 9) realistisch. Zijn toekomst is op dit moment onzeker, maar hij geeft wel aan dat er nog genoeg beweging is rond zijn persoon. ,,Ik heb net met mijn moeder en de trainer gesproken en we zijn nog in contact met drie clubs. Als dat niet lukt wil ik naar een hoge amateurclub. Ik hoop na een stap terug dan later weer omhoog te kunnen". Zijn ploeggenootje Heuvelman steekt hem een hart onder de riem. ,,Komt wel goed hoor, geloof me maar!"

Heuvelman zelf speelt volgend jaar in de u19 van Sparta. Hij denkt goede perspectieven te hebben bij de Rotterdammers. ,,Ik heb dit seizoen vijf wedstrijd meegedaan. Ik vind de trainer een goede gozer, dus ik hoop dat het wel goed komt. Uiteindelijk hoop ik richting Jong Sparta en natuurlijk het eerste elftal te gaan. Dat is de grote droom".


Tekst: Marc Mispelblom
Foto: Marit den Haak
Spelersfoto's: www.opleidingsparta.nl

 

Toernooimagazine


Klik hier voor de PDF versie