2011 (Verslag) →

10e 'De Drie Poorten' Internationaal Jeugdtoernooi Roda '46
 
Vrijdag 10 juni 2011
Na donderdag voor de laatste keer te hebben vergaderd, kwamen de commissieleden vrijdagochtend bij elkaar om het sportpark klaar te maken voor alle wedstrijden en activiteiten van de komende drie dagen. Als eerste werd de bar voor de sponsortent geleverd, al snel gevolgd door de sponsortent zelf, die vervolgens werd omgedoopt tot het AFAS Paviljoen. De hele dag werden spullen afgeleverd en opgehaald: logistiek een behoorlijke uitdaging.
 
Foto - 1
Foto 1. AFAS Paviljoen
 
Met 16 deelnemende teams die in totaal 7 nationaliteiten vertegenwoordigden was de 10e editie internationaler dan ooit tevoren. Nog meer buitenlandse teams betekent ook nog meer gastgezinnen. Door FK Rabotnicki uit Macedonië onder te brengen in een hotel in Amersfoort, konden uiteindelijk alle spelers van onderdak worden voorzien.

In de loop van de middag kwamen de eerste teams aan, gedurende de avond volgde de rest. Bijna alle teams arriveerden volgens schema wat voor de gastgezinnen uiteraard prettig was. Alleen FC Honka Espoo uit Finland was wat later. Bovendien hadden zij nog een training op het programma staan. Die moest en zou volledig worden afgewerkt waardoor het geduld van een aantal gastgezinnen behoorlijk op de proef werd gesteld. Dit is één van de voorbeelden van de ietwat andere mentaliteit van onze Finse gasten waarmee we het Pinksterweekend werden geconfronteerd. Omdat de Macedoniërs in een hotel sliepen, hoefden er geen gastgezinnen te wachten op hun komst. Gelukkig maar, want zij kwamen pas om 6 uur 's ochtends aan bij hun hotel…

Zaterdag 11 juni 2011
Nadat Jeroen van den Berkmortel (voorzitter toernooicommissie), Roelf Willemstein (algemeen voorzitter Roda '46) en Erwin Jansma (wethouder Sport van de gemeente Leusden) de opening voor hun rekening hadden genomen, kon het toernooi dan echt van start gaan.

Onder de muziek van 'Eye of the Tiger' betraden de teams van Roda '46 en Helsingborgs IF U17 het hoofdveld om de openingswedstrijd te spelen. Het Zweedse team bleek een maatje te groot voor de thuisploeg en won met 5-1. De U19 van het organiserende Roda '46 deed het stukken beter. Na overwinningen op de toernooiwinnaar van vorig jaar, FK Baumit Jablonec, en op FC Dordrecht wist Roda '46 zich na twee wedstrijden al zeker van een plaats in de halve finales. In totaal werden er zaterdag nog 23 wedstrijden gespeeld die resulteerden in de volgende halve finales. U19: Helsingborgs IF - B.93 en Roda '46 - SV Bergisch Gladbach 09 en U17: Helsingborgs IF - FC Honka Espoo en FK Baumit Jablonec - Vitesse/AGOVV.
 
Foto - 2
Foto 2. Honka Espoo U17 - FC Utrecht U17 Foto 3. Roda '46 U19 - FK Baumit Jablonec U19

Naast onze Belgische gasten waren dit jaar nog enkele scheidsrechterstrio's aanwezig wat de professionele uitstraling van het toernooi uiteraard ten goede komt. Later bleek dat als twee trio's tegelijkertijd gebruik maken van de zogenaamde oortjes, zij de opmerkingen van elkaar konden horen. Gelukkig heeft dit niet geleid tot rare beslissingen.

Tussen de wedstrijden door werden door de lunchdames pasta- en broodmaaltijden geserveerd en maakte Jacqueline Wondergem teamfoto's die na afloop van het toernooi netjes ingelijst als aandenken werden uitgereikt. Iets wat door alle teams bijzonder op prijs werd gesteld. 's Middags hield Henk van Rijnsoever, commercieel directeur van AZ een toespraak in het paviljoen van hun hoofdsponsor AFAS. Hopelijk kunnen we AZ volgende editie toevoegen aan het deelnemersveld.
 
Foto - 4
Foto 4. De lunch met dit jaar ook pasta

Na de wedstrijden gingen de spelers met de gastouders naar huis. Voor de sponsors en vrijwilligers was er een heerlijk buffet, wederom verzorgd door Alex van Huijgenbosch van Edda Huzid. De dag werd op het sportpark afgesloten met een feest in de kantine. Tot ongeveer 23.00 uur werd er gedanst en gezongen. Traditiegetrouw werd het feest afgesloten met het Roda-lied. Al met al een heerlijke dag, die voor velen niet eindigde bij Roda. Zo hebben wij uit betrouwbare bron vernomen dat een aantal mensen tot in de late uurtjes heeft gefeest in Café De Swartesteegh…

Zondag 12 juni 2011
Op zondag stond een uitstapje voor de buitenlandse teams op het programma. Deze editie gingen alle teams naar Amsterdam met uitzondering van de Finnen. Zij kozen voor Duinrell in Wassenaar. De buitenlandse gasten maakten eerst een door de toernooiorganisatie geregelde tocht over de grachten of rondleiding door de binnenstand, waarna zij nog een paar uur de tijd kregen Amsterdam zelf nader te verkennen. Naar verluidt bezochten de meeste jongens het 'Red light district', bij ons beter bekend als 'de Wallen'. Met name de geur uit de coffeeshops en de dames achter de ramen maakten volgens de verhalen een diepe indruk. Voor alle spelers en begeleiders was het een onvergetelijke middag…. Om ongeveer 16.30 uur vertrokken de teams weer richting Leusden waar alle jongens werden opgehaald door de gastouders.
 
Foto - 5
Foto 5. De rustdag in Amsterdam

's Avonds hadden alle spelers vrij. Veel gastouders maakten van de gelegenheid gebruik om een barbecue te organiseren. Leuk om te zien hoe gastgezinnen spontaan elkaar opzoeken. Zo konden de spelers op een gezellige manier weer wat tot rust komen; de volgende dag moest immers weer 2 wedstrijden gepresteerd worden…

Maandag 13 juni 2011
De dag waarop alle beslissingen vielen ging van start met de kruisfinales voor de plaatsen 5 t/m 8, gevolgd door de halve finales die resulteerden in de volgende finales:
Helsingborgs IF U19 - SV Bergisch Gladbach U19 en Vitesse/AGOVV U17 - FC Honka Espoo U17. Voorafgaand aan beide finales werden de volksliederen gespeeld en zochten de ballenjongens en -meisjes een mooi plekje rond het veld. Verder werden rond de finales optredens verzorgd door de streetdancegroep van Theo Meijer Sport en de freestyle voetballers van Pelota Events.
 
Foto - 6Foto - 7
Foto 6. streetdancegroep van Theo Meijer Sport Foto 7. freestyle voetballers van Pelota Events

De finale onder 17 werd met 2-1 gewonnen door Vitesse/AGOVV, een terechte winnaar die hopelijk volgend jaar de titel komt verdedigen. De finale onder 19 moest na een 1-1 eindstand worden beslist door penalty's. De Zweden bleken met hun doelman Andreas Linde een penaltykiller in huis te hebben, wat hen de titel opleverde. Ook van Helsingborgs IF hopen wij dat zij volgend jaar terugkomen om de titel te verdedigen.
 
Foto - 8
Foto 8. Opkomst spelers bij finale Vitesse/AGOVV U17 - FC Honka Espoo U17
 
Foto - 9
Foto 9. Finale U19 Helsingborgs IF U19 - SG Bergisch Gladbach 09 U19
 
De prijsuitreiking werd verzorgd door Aletha Leidelmeijer. De prijzen werden uitgereikt door oud international en vertrekkend trainer van Roda '46, John van Loen, en Berry Powel, ex-speler van Roda '46 en tegenwoordig uitkomend voor Gimnàstic de Tarragona uit Spanje.
 
Hieronder een overzicht van alle prijzen:
 
U19
U17
Winnaar:
Helsingborgs IF
Vitesse/AGOVV
Nummer 2:
SV Bergisch Gladbach 09
FC Honka Espoo
Nummer 3:
B. 93
FK Baumit Jablonec
Topscorer:
5 doelpunten Tim Weyers (SV Bergisch Gladbach 09)
5 doelpunten
Robert Mirosavic (Helsingborgs IF)
Beste speler:
David Svensson (Helsingborgs IF)
Issa Kallon (Vitesse/AGOVV)
Beste keeper:
Valbon Idrizi (B.93)
Ville Hursti (FC Honka Espoo)
 
Foto - 10
Foto 10. Helsingborgs IF U19 met de 1e prijs op het podium
 
Alle uitslagen kunt u terugvinden op onze website.
Aan het eind van de dag konden de spelers zich opmaken voor de terugreis en het afscheid van hun gastouders.
We kunnen met z'n allen terugkijken op een zeer geslaagd internationaal jeugdtoernooi bij Roda '46 dat gekenmerkt werd door het internationale karakter en de zeer sportieve instelling van alle spelers, begeleiders, scheidsrechters, vrijwilligers, gastouders en toeschouwers. Als toernooicommissie willen wij iedereen hartelijk danken en zeggen wij: "Tot volgend jaar!"
 
Foto - 11
Foto 11. Issa Kallon (Vitesse/AGOVV) ontvangt de prijs voor beste speler (U17) uit handen van Berry Powel.

Voor alle foto's van het toernooi klik op de volgende link:

http://jalbum.net/browse/user/album/992568/

Toernooimagazine


Klik hier voor de PDF versie