2012 (Verslag) →

11e 'De Drie Poorten' Internationaal Jeugdtoernooi Roda '46 2012
De weersvoorspellingen waren prachtig en iedereen had er al weken naar uitgekeken. Hieronder een verslag van het afgelopen toernooi.

Vrijdag 25 mei 2012
Vlak voor het toernooi werd de organisatie geconfronteerd met een vervelende situatie: De tegenstander van Roda '46 zaterdag 1, Zwaluwen '30 uit Hoorn, weigerde namelijk de nacompetitiewedstrijd te spelen na de poulewedstrijden van het toernooi. Door twee wedstrijden te verplaatsen naar veld 7 werd een oplossing gevonden. En door met 3-2 te winnen heeft zaterdag 1 zichzelf en de toernooiorganisatie een zeer goede dienst bewezen.
 
De vrijdag voorafgaand aan het toernooi staat elk jaar in het teken van de aankomst van de buitenlandse teams en het prepareren van het sportpark voor de wedstrijden en activiteiten die er het Pinksterweekend plaatsvinden. O.a. het AFAS Paviljoen wordt weer opgebouwd, de velden worden nog een keer gemaaid, de geluidsinstallatie wordt getest en zo zijn er nog tal van dingen te noemen die allemaal belangrijk zijn om er een geslaagd toernooi van te maken.

Foto - 1
Aan de editie van 2012 deden weer 16 teams mee. Dit jaar waren er 5 nationaliteiten en 10 verschillende clubs op het toernooi vertegenwoordigd. De buitenlandse teams werden traditiegetrouw weer onder gebracht in gastgezinnen. Ook dit jaar was het weer een enorme uitdaging genoeg gastgezinnen te vinden. Voor een grote club als Roda mag dit toch geen probleem zijn…?
 
De eerste buitenlandse club die zich meldde bij Roda was Helsingborgs IF uit Zweden, de titelverdediger bij de U19. Zij waren donderdagavond al in Nederland aangekomen en hadden overnacht in hotel Van der Valk. Hier verbleef gedurende het toernooi ook de begeleiding van alle buitenlandse deelnemers. Als tweede buitenlandse ploeg arriveerde FK Baumit Jablonec uit Tsjechië, gevolgd door het Belgische YR KV Mechelen. Omdat de bus van het Deense Vejle Boldklub Kolding in Duitsland een paar uur in de file had gestaan en de buschauffeur daardoor een extra rustpauze moest inlassen, moesten de gastouders van de Deense jongens wat langer wachten. Uiteindelijk waren alle buitenlandse spelers toch redelijk op tijd thuis bij hun gastouders.
 
Zaterdag 26 mei 2012
Nieuw dit jaar en zeer geslaagd was het toernooitje dat voorafgaand aan de opening werd gespeeld door mini's en kiddy's van Roda '46. De vier buitenlandse ploegen hadden allen een tenue meegenomen in de kleinste maat. Een prachtig gezicht was het om deze kleine voetballertjes te zien spelen in de kleuren van Helsingborgs, Jablonec, Mechelen en Vejle. Uiteindelijk wonnen de jeugdspelertjes van Jablonec dit openingstoernooi:
 
Foto - 2

Nadat Jeroen van den Berkmortel (voorzitter toernooicommissie), Arjan Visscher (algemeen voorzitter Roda '46) en Erwin Jansma (wethouder Sport van de gemeente Leusden) de opening voor hun rekening hadden genomen, kon het toernooi echt van start gaan. De openingswedstrijd was de wedstrijd tussen Roda '46 U17 en Helsingborgs IF U17. Roda begon goed maar moest gedurende de wedstrijd zijn meerdere erkennen in het Zweedse team: uitslag 0-3.
 
Ook dit jaar waren de 'lunchdames' weer erg druk. Vrijwel alle clubs hadden gekozen voor een pastamaaltijd. In samenwerking met personeel van Van der Craats Partyservice werd ervoor gezorgd dat binnen een tijdbestek van 2 uur meer dan 350 mensen konden lunchen. Een prestatie van formaat!
 
In totaal werden zaterdag 24 wedstrijden gespeeld, die resulteerden in de volgende halve finales:
Vejle Boldklub Kolding U19 - AFC Amsterdam U19
Helsingborgs IF U19 - YR KV Mechelen U19
FK Baumit Jablonec U17 - FC Utrecht U17
Helsingborgs IF U17 - AZ U17
Foto - 3
 
Foto - 4

Gedurende de middag konden sponsoren en genodigden in het AFAS Paviljoen genieten van een hapje en een drankje. 's Avonds was er nog een buffet. In de kantine was een buffet voor alle vrijwilligers en begeleiding van de deelnemende teams. Daarna was het tijd voor een feestje. Er was een DJ en de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bulgarije was te volgen op de tv's in de kantine. Door het schitterende weer was het ook buiten erg goed toeven. Rond 23 uur verliet iedereen de kantine. Het merendeel ging echter niet gelijk naar huis. O.a. in café de Swartesteegh was tot in de late uurtjes nog erg gezellig…
 
Zondag 27 mei 2012
Traditiegetrouw stond op zondag het jaarlijks uitstapje op het programma. Alle buitenlandse teams kozen ervoor om naar Amsterdam te gaan. YR KV Mechelen bracht een bezoek aan de Ajax Experience, FK Baumit Jablonec en Vejle Boldklub Kolding maakten een boottocht over de grachten en Helsingborgs IF ging z'n eigen gang in de binnenstad.
 
Foto - 5

Om 16 uur verzamelde iedereen zich weer bij de bus en rond half 6 waren alle spelers weer thuis bij hun gastouders. Door heel Leusden werden barbecues georganiseerd. Naar verluidt waren er barbecues waar 30 a 40 mensen aanwezig waren. De organisatie is erg blij dat gastouders gezamenlijk zulke initiatieven nemen. Ook dit heeft voor het toernooi een grote waarde en draagt bovendien bij aan de band die de buitenlandse spelers in een korte tijd opbouwen met hun gastouders. Sjappoo!
 
Maandag 28 mei 2012
Maandagochtend werd de toernooiorganisatie verrast door de afmelding van (het als vierde en laatste in de poule geëindigde) sv Argon U19, dat niet in staat bleek om ook op de tweede toernooidag voldoende spelers op de been te krijgen. Hierdoor moest het wedstrijdschema enigszins worden omgegooid om ervoor te zorgen dat de overgebleven teams allemaal twee wedstrijden konden spelen. Op deze tweede wedstrijddag werden, zoals gebruikelijk, ook de prijzen verdeeld. Eerst werden de kruisfinales voor de plaatsen 5 t/m 8 gespeeld, gevolgd door de halve finales die resulteerden in de volgende finales:
Helsingborgs IF U17 - FK Baumit Jablonec U17
Vejle Boldklub Kolding U19 - Helsingborgs IF U19
 
Voor de finales betraden de spelers het veld met kleine voetballertjes aan de hand en werden de volksliederen gespeeld. Tussen de finales door waren er nog optredens van de streetdancegroep van Theo Meijer Sport.
 
De finale bij de U17 was eigenlijk al na 5 minuten beslist toen FK Baumit Jablonec een 2-0 voorsprong had genomen. De wedstrijd eindigde in 3-0 en daarmee was FK Baumit Jablonec U17 voor de tweede keer winnaar van het toernooi. De finale bij de U19 was een stuk spannender. Toen de laatste minuut aanbrak was de stand nog 1-1, totdat Vejle de 2-1 maakte en de titel pakte. Met 5 opeenvolgende overwinningen de terechte winnaar.

Foto - 6
 
De prijsuitreiking werd gedaan door Sarah van Dorth van omroep EVA. De prijzen werden uitgereikt door oud-international en oud-trainer van Roda '46, John van Loen en eigenaar van hoofdsponsor De Drie Poorten, Perry Wendel.
Hieronder een overzicht van alle prijzen:
 
 
U19
U17
Winnaar:
Vejle Boldklub Kolding
FK Baumit Jablonec
Nummer 2:
Helsingborgs IF
Helsingborgs IF
Nummer 3:
YR KV Mechelen
AZ
Topscorer:
7 doelpunten
Oliver Thychosen (Vejle Boldklub Kolding)
9 doelpunten
Jakub Kuhn (FK Baumit Jablonec)
Beste speler:
Benjamin Hansen (Vejle Boldklub Kolding)
Dani van der Moot (AZ)
Beste keeper:
Linus Muller (Helsingborgs IF)
Jan Masarik (FK Baumit Jablonec)

Foto - 7

Alle uitslagen kunt u terugvinden op onze www.internationaaljeugdtoernooi.nl.
Aan het eind van de dag konden de spelers zich opmaken voor de terugreis en het afscheid van hun gastouders.

We kunnen met z'n allen wederom terugkijken op een zeer geslaagd internationaal jeugdtoernooi bij Roda '46 dat gekenmerkt werd door het prachtige weer, het internationale karakter en de zeer sportieve instelling van alle spelers, begeleiders, scheidsrechters, vrijwilligers, gastouders en toeschouwers. Als toernooicommissie willen wij iedereen hartelijk danken en zeggen wij: "Tot volgend jaar!"

Toernooimagazine


Klik hier voor de PDF versie